A Klub

Kaposfüred labdarúgás története a 1987-től napjainkig

 Kaposfüred sportját írásos dokumentumok alapján 1922-től számíthatjuk. Ebben az évben találkozunk először a Kaposfüredi Sportegyesület nevével. A későbbiek során ebben a kisközségben is a legnépszerűbb magyar sportágat űzték a legszívesebben, és ez természetesen a labdarúgás volt. De találkozunk atlétikával, röplabdával, tekével, kerékpározással és kézilabdával is. A község a sport területén a legsikeresebb évét 1999-ben zárta, amikor is a futballcsapat bronzérmet szerzett az NB III. Dráva csoportjában, és a Magyar Kupában az országos táblán a 16 közé jutott.

1987

 Több éves kihagyás után ismét sportegyesületet köszönthettünk Kaposfüreden. Természetesen egy szakosztállyal, és ez a labdarúgás volt. Ez a ma is működő labdarúgó csapat hivatalos alapítási éve. Elnöknek Balázs Gyulát választották meg, aki egy fél szezonban még az edzői munkát is ellátta. A csapat a kaposvári körzeti II/a osztályban indult, és remek eredményt ért el. Az ősz folyamán már a dobogón végzett.

1988

 A tavaszt már Vörös Vilmos személyében új edzővel kezdték, és végül a csapat a dobogó második helyén végzett az 1987/88-as szezonban. Az őszi idényt szintén a körzeti II. osztályban kezdték, mivel a második helyezettek nem jutottak fel.   

Nemzetközi mérkőzést játszott a Füred

1989

A kaposvári körzeti II. osztályban a csapatnál jól sikerült a tavasz, így a bronzérmet szerezték meg. Tavasztól az edző Horváth János lett. Az ő munkájának az eredménye a dobogós hely, amelyet az Igal, és a Kiskorpád csapatai mögött értek el. A bronzérem jutalmaként Kaposfüred csapata nemzetközi mérkőzést játszhatott a jugoszláv NK Kutina ellen. Kaposfüreden 6:3-ra a vendégek nyertek, de a visszavágón a fürediek 6:1-re győztek. A későbbiek során évente többször is találkozott egymással a két csapat. A bajnokság befejeztével az első három csapat, köztük Kaposfüred, felkerült az I. osztályba. Újoncként remek őszi teljesítménnyel meglepetésre a 3. helyen végeztek félidőben. Az év végéig maradt edzőként Horváth János.

1990

 A labdarúgók a dobogóra küzdötték fel magukat. Az edzőséget Balázs Gyula látta el, aki a klub mindenesévé vált, mivel ő volt az elnök, sőt a szertáros is. Az 1989/90-es bajnokságban a 2. helyen végzett a csapat. Az ifjúsági csapat viszont bajnokságot nyert, a csapat edzője Vörös Ernő volt. Az új bajnokságban az első hely megszerzése volt a cél, és ennek megfelelően csak rosszabb gólkülönbséggel szorultak a második helyre.

1991

 A bajnoki címet a Juta csapata szerezte, a Kaposfüred maradt az őszi második helyen.Júniusban először rendezték meg a „FÜRED KUPA” kispályás labdarúgó tornát, amelyen 20 csapat vett részt, és azóta is minden évben megrendezésre kerül. A nyár folyamán komoly támogatóra talált a csapat az ÖKM erotikus magazinban. Az ÖKM Ausztriában kéthetente megjelenő szexújság volt, az újság magyarországi népszerűsítésébe a sportot is be akarták vonni. Kellett egy csapat. Kaposfüredről valaki jókor volt jó helyen, így a magyar ÖKM csapata a Kaposfüred lett. Az ÖKM mellett számos kaposfüredi vállalkozó csatlakozott a támogatókhoz, így a csapat anyagi gondjai megoldódtak. Az őszi fordulókban a csapat bukdácsolt így nem került a dobogóra.

1992

 Az őszi fordulók után 3. helyen állt a csapat a körzeti I. osztályban. Márciusban az ÖKM által szervezett ceglédi kispályás tornára kapott meghívást a csapat, ahol 4. helyezést ért el. Ezután az ÖKM hivatalos csapataként Budapesten szerepelt a csillaghegyi pályán megrendezett „Pornó Kupa” labdarúgó tornán. Ezen a rendezvényen az akkor Magyarországon forgalomban levő szexújságok által szponzorált csapatok vehettek részt. A Kaposfüred a BLSZ I.-ben szereplő Csillaghegy mögött az értékes 2. helyet szerezte meg.

1993

 A körzeti bajnokság I. osztályában a végén a csapat befutott a 3. helyre, az ifjúsági csapat bajnokságot nyert. Az 1993/94-es bajnokság félidejében az 5. helyen állt a csapat. Eben a szezonban újították fel az öltözőt is.

1994

 A Nagyberki csapata magabiztosan nyerte a bajnokságot, a fürediek végül a 4. helyen zártak. Az 1994/95-ös idény őszén a 3. helyen állt a csapat. A tél nagy változásokat hozott. Komoly vállalkozók léptek be Kaposfüred sportéletébe, élükön Szalai Istvánnal. A tárgyalások folyamán egyesült a Kaposfüred és a megyei I. osztályban szereplő Taszári Honvéd Szőnyi SE, és Taszár-Kaposfüred SE néven szerepelt tovább a megyei I. osztályban. A bajnokság félidejében a 14. helyen álltak a 16 fős mezőnyben. A körzeti I. osztályban szereplő csapat neve Kaposfüredi SE II. lett.

1995

A vezetés természetesen mindent megtett a bennmaradásért, és a helyezés alapján bent is maradt volna a csapat, de az utolsó fordulóban egy feltűnő eredmény született: Patalom-Kaposfüred  0-10 . Ezzel az eredménnyel a 11. helyen végzett volna a Füred, de a fegyelmi bizottság mind a két csapattól levont 12 pontot, így a 15., kieső helyre kerültek. A körzeti I. osztályban a Kaposfüred II az 5. helyen végzett. A bajnokság végén nem csitultak a kedélyek. A SLASZ osztályozó mérkőzéseket írt ki az I. osztályban a bennmaradásért, mivel felemelték a létszámot 18-ra. A Kaposfüred csapata biztosan verte mindkét ellenfelét, ezzel maradt a megyei I. osztályban. Az új bajnokságban már a Taszár nevet elhagyva Kaposfüred SC néven szerepelt a csapat. A megyei I. osztályban a félidőben a füredi csapat vezette a tabellát. A Kaposfüred II. csapata a körzeti II. osztályban indult, és a 3. helyen fejezte be a félévet.

1996

 A vezetőség egyértelműen a bajnokság megnyerését tűzte ki célul. Menetelt is a csapat szépen, Király Ernő személyében pedig garancia volt a gól is. A bajnoki címet eldöntő mérkőzésen 600! Néző előtt: Kaposfüred-Nagyatád  2-0  gólszerzők: Király, Brunczvig . A csapat magabiztosan szerezte meg az 1995/96. évi Somogy megyei I. osztály bajnoki címét, amelyre egy évvel korábban még gondolni sem mertek Füreden. A bajnokságról néhány érdekesség: Tánczos Róbert kapus egy percet sem hiányzott a mérkőzésekről. A bajnokság gólkirálya Király Ernő lett 48 góllal. Magyarországon ebben az évben bajnoki mérkőzéseken ennél többet senki sem lőtt. A bajnokság legtöbb gólját lőtte, és a legkevesebbet kapta a csapat. A tavasz folyamán mindössze 2 pontot veszítettek el, a többi mérkőzésen rendszeresen győztesen hagyták el a pályát. A bajnoki cím megünneplése valóságos népünnepély volt, ahol szurkolók, családtagok, játékosok együtt örültek a sikernek. További öröm volt, hogy Kaposvár Önkormányzata 2 millió Ft.-ot biztosított a pálya felújítására. Kaposfüred II. csapata a bajnokság végén a körzeti II. osztály 5. helyén végzett, a csapat vezetőedzője Vermes Attila volt. A megyei bajnokcsapatot az NB III. Dráva csoportjába osztották be. Sajnos nagy változásokkal járt ez az osztályváltás. Az edzői posztra a Kaposvári Rákóczi egykori kemény védőjét Petrók Viktort kérték fel. A legnagyobb veszteség azonban az volt, hogy Király Ernőt elvitte az NB I.-es Szombathelyi Haladás. A célkitűzés a biztos bennmaradás volt, ennek ellenére a csapat a szezon félidejénél az utolsó helyen végzett. A Kaposfüred II. csapata a körzeti II. osztályban félidőben a 4. helyen zárt.

1997

 A labdarúgó csapatokkal a tavasz folyamán közölték, hogy nem lesz kieső az átszervezések miatt, így a csapat az utolsó helyezés ellenére megőrizte NB III.-as tagságát. A körzeti II. osztályban szereplő csapat a tavasz folyamán visszaesett, így végül a 8. helyen zárt. A nyár folyamán változások történtek ismét a csapatnál, Baksa Jenő váltotta Petrók Viktort az edzői poszton. A középmezőnybe kerülés volt a cél, élén Balázs Gyula elnökkel. Nagy segítséget jelentett továbbá, hogy a Kaposvári Tömegközlekedési Rt. vállalta a csapat utaztatását, amelyet a mai napig biztosít a KT Rt. Az őszi szezont végül a 13. helyen zárta a csapat.A Kaposfüred II gyengélkedett, ők a 11. helyen álltak.

1998

 A tél ismét változásokat hozott. Összefogott Kaposfüred, és nagyon jó játékosokat igazoltak le. Pl.: László Tamás (Kaposvári Rákóczi FC), Pék András (Haladás), Lajtos István (Siófok), Merkl Valter, Csíkvár Csaba (mindkettő Marcali) A 20. fordulótól NB I.-es edzője lett a csapatnak Márton József személyében. A pálya is elkészült, így remek tavasz elé nézett a csapat, amelynek volt köszönhető a 8. helyezés a bajnokság végén. A Kaposfüred II. csapata végül a 10. helyen zárt. Az új bajnokságban nehezen jöttek össze az anyagiak, ezek után meglepetésre az ősz végén a 6. helyen végzett a csapat. A Kaposfüred II. a 8. helyen állt a körzeti II. osztályban.

A legsikeresebb év

1999

Kaposfüred sporttörténetének legszebb éve. A sok probléma ellenére a csapat váza együtt maradt. Erősítettek a tél folyamán, leigazolták Lassú Józsefet, és visszahozták a gólerős Király Ernőt. Sorra aratták a győzelmeket, és a 29. fordulóban a Balatonfüred ellen bebiztosították a bronzérmüket. A kaposfüred II. talán megirigyelte az NB III.-as csapat sikereit, mert remek tavaszt produkálva végül az 5. helyen zártak.

Itt járt a Fradi

Május 12.-én a Kaposfüredi Vállalkozók SC vendége a 100 éves fennállását ünneplő Ferencváros csapata volt. A Kaposvári Cseri úti pályán 3500 néző előtt 1-1-es döntetlent játszott egymással a két gárda. A Kaposfüred csapata így állt fel: Tánczos – Gál, Pék, Károlyi, Püspök, Nógrádi (Balogh), Brunczvig, Lassú (Kovács), László, Fazekas (Lajtos), Király     Edző: Márton József. A Ferencváros elleni siker és a bajnoki bronzérem mellett a csapat szépen menetelt a Magyar Kupában is. A megyei selejtezőkből feljutott az országos táblára. Csoportjában szerepelt a nagy múltú NB I.-es Videoton, a Hévíz, és a Paks, mind-mind magasabb osztályú csapatok. 2 győzelemmel és egy döntetlennel Kaposfüred a Magyar Kupában a legjobb 32 csapat közé jutott. Ezután az NB II.-es Jászberény csapata következett, és 11-esekkel a Fürediek jutottak tovább. A legjobb 8 közé jutásért már a Germán SE Tápiószentmárton következett, aki szintén NB III.-as volt, de sajnos a nagy tét rányomta bélyegét a mérkőzésre, és 5-4-el a Germán SE jutott tovább. Az 1999/2000-es idényben az NB II.-be jutás volt a cél. A feltételek biztosítva voltak. Ebben az időben a Kaposfürednek több szurkolója volt, mint az NB II.-es Kaposvári Rákóczinak! Az őszi fordulót a 2. helyen zárta a csapat, és reménykedett minden füredi, hogy meglesz a feljutás tavasszal. De sajnos decemberben villámcsapásként ért mindenkit a hír, , hogy a Kaposfüredi Vállalkozók SC egyesül a Nagyberki csapatával, és a jövőben Kaposvölgye Vállalkozók SC néven szerepel a csapat, mérkőzéseit pedig Nagyberkiben játssza. A Kaposvölgye vitte tovább az NB III.-as szereplés jogát, így a szép focitól a kaposfüredieknek el kellet búcsúzniuk.

2000

Labdarúgás nélkül azért nem maradt Füred. Mindazok akik szívügyüknek tekintették a labdarúgást létrehoztak egy új egyesületet Kaposfüred SC néven, amely a Kaposfüred II jogán a körzeti II. osztályban szerepelt. Az új egyesület elnöke az „örökös elnök” Balázs Gyula lett. A Kaposfüred SC jó tavaszi hajrával megnyerte a bajnokságot, és feljutott a megyei III. osztályba. Ebben az évben készült el a pálya villanyvilágítása. A 2000/01 bajnokságot a megyei III. osztályban kezdte meg a csapat. Az edzői feladatokat a felnőtt csapatnál Törzsök Tamás vállalta, az ifjúsági csapatnál Szöts László. Az anyagi nehézségek továbbra is fennálltak, így a középmezőnyben fordulhatott a tavaszi idényre a Füred.

2001

A gyenge őszi szereplés után mindenki bízott a szebb folytatásban, de a zömében fiatalokból álló csapat nem tudott az élbolyba kerülni. A felnőtt csapat a 9. helyen, az ifjúsági az 5. helyen végzett.

80 éves a csapat

2002

Nevezetes év volt ez Kaposfüred sporttörténetében. Ekkor falunapon ünnepelte a csapat fennállásának 80. évfordulóját, a „Fürediek II. Országos Sporttalálkozójával”. A bajnokságban a Kaposfüred bajnok szeretett volna lenni. Komolyabban vették az edzéseket, és végül a 3. helyen zártak. A 2002/03-as idény úgy kezdődött végre ahogy szerették volna. Biztosítottak voltak az anyagi körülmények, de a csapat hiába próbálkozott a megyei II. osztályba feljutni, be kellett érniük az 5. hellyel. Az ifjúsági csapat a 8. helyen zárt.

2003

A 2003/04-es bajnokságban célként a dobogós helyezést tűzte ki a vezetőség. Változás történt az edzői poszton 2003 nyarától Szöts László vette a felnőtt csapat irányítását is az ifjúsági csapat mellett, és még a csapat játékosa is volt. A bajnokság végén a felnőtt csapat a 3., az ifjúsági a 7. helyen végzett a 12 csapatos mezőnyben.

2004

Ebben az idényben a rossz bajnoki rajtot követően végül a felnőttek a 4. helyen, az ifjúsági csapat a 8. helyen végzett.

2005

 A 2005/06-os idény őszéig maradt edzőként Szöts László, ezután játékosként segítette tovább a csapatot. Az edzői feladatokat a felnőtt csapatnál Tallián László vette át, az ifjúsági csapatnál Tamási Béla. A bajnokság végén eljött az amire évek óta vártak a Fürediek. A felnőtt csapat a 2. hellyel kiharcolta a megyei II. osztályú szereplés jogát. Az ifjúsági csapat a 7. helyen végzett.

2006

 A 2006/07-es bajnokságot a csapat a megyei II. osztályban kezdte meg. Gyakorlatilag a feljutást kiharcoló csapattal vágott neki a szezonnak a Füred. Nem sok sikerrel, hiszen az őszi fordulók után a 16 fős mezőny utolsó helyén állt a csapat, mindössze 1 ponttal, és az anyagi helyzete sem volt túl jó a csapatnak. A télen tehát szükség volt a változtatásokra. Az edzői posztot, a korábban az NB III.-as csapatban is játszó Szentgróti Zoltán vállalta el, és több új játékos is érkezett. De ez sem mentette meg a csapatot a kieséstől, végül a 15. helyen zártak. Az ifjúsági csapat jó hajrával végül az előkelő 7. helyet szerezte meg.

2007

 Az új idényt tehát ismét a megyei III. osztályban kezdték, de a cél újra a feljutás volt. Az ifjúsági csapatnál az edzői feladatokat Tamási Ádám és segítője Nikolausz Gábor vette át. Felnőtteknél továbbra is Szentgróti Zoltán maradt a játékos-edző. A Kaposfüred jó idényt produkálva a 2. helyet szerezte meg a Somogyjád csapata mögött, és így ismét kiharcolta a II. osztályú szereplést. Az ifjúsági csapat a 6. helyen zárta a bajnokságot, de az utolsó forduló elött még a dobogóra is volt esélyük.

2008

 A 2008/09-es bajnokság már jobban indult a megyei II. osztályban, mint az előző. Az őszi idény végén a 16-os mezőny 11. helyén várták a folytatást. Az ifjúsági csapathoz a nyáron több tehetséges futballista is csatlakozott, így a csapat az őszi idény után az 1. helyről várta a folytatást.

2009

 A tél folyamán a felnőtt csapat erősíteni szeretett volna, amelyet az ifjúsági csapatból oldott meg, így az ifi erőn felül teljesítve sajnos csak a 3. helyen végzett, ami még így is a legjobb eredmény az elmút 10 évben. A felnőtt csapat pedig könnyen kiharcolta a bentmaradást és a 11. helyen végzett így a következő éveben is a másodosztályban indulhatott.

2010

A felnőtt csapat a 2009-es őszi fordulók után 10. helyen állt, amikor Szentgróti Zoltán nem tudta tovább vállalni az edzősködést, így az íránytást Vejki Zsolt vette át. A tavaszi szezon a mezőny hátsó traktusában roppant szoros volt, de Füred végül kiharcolta az autamatukis bentmaradást érő 13. helyet.Télen visszatért Toponárról Nikolausz Gábor, aki ismét elfoglalta helyét Tamási Ádám mellet, segítve ezzel munkáját az ifi csapatnál, akik egy őszi 10. hely után a bajnokság végén a 7. helyet szerezték meg. Nyáron aztán jött a rossz hír és kiderült, hogy a folyamatosan csökkenő támogatás miatt eddig is penge élen táncoló Kaposfüred S.C.-nek a megye III-ban kell indulnia. A csapatot sikerült egyben tartani, ami egy nagyon jó hír volt, mert egy nagyon erős nyugati csoport jött össze a harmadosztályban, hiszen a Juta, a Hetes és a Somogysárd is remek erőkből állt, és csak az első kettőnek volt esélye a másodosztáyra, amennyiben sikerül pénzt szerezni rá. Az őszi szezon remek küzdelmeket hozott, és a felnőtt csapat az két ponttal a Juta és héttel a Hetes elött az első helyről várhatta a folytatást, így joggal reménykedhettek a Fürediek a megye II-ben. Az ifjúsági csapat roppant peches volt és a játék sem ment így csak a 9. helyen zártak a 13-ból.

2011

A tavaszi fordulók elején aztán három döntetlennel beragadt a felnőtt csapat, de Juta is hibázgatott így három mérkőzéssel a bajnokság vége előtt még mindig a Füred vezetett, de a Juta és a Hetes szorosan ott voltak a nyomában. Sajnos becsúszott két vereség így bajnokság végén meg kellett elégedniük a 3. hellyel, így nem jutottak fel. Az ifi csapat pedig gyatra ősz után egy remek tavaszt produkálva az 5. helyen végzett. A nyári holt szezonban pedig jött a hír, hogy a Kaposfüred S.C. a másodosztályban folytathatja miután a Hetes csapat visszalépett. Talán a sors visszaadott valamit amit egy éve elvett, de kellett az is hozzá, hogy a megújult vezetőségnek több pénzt sikerült szereznie. Így megerősödve nagy reményekkel egy új korszakot kezdhetnek el.

2011-2012

Ebben a szezonban  a TAO-nak köszönhetően infrastruktúrálisan rengeteget fejlődött a klub. Szebb lett a pálya, beszerelték a hangosítást, elindult a honlapunk, valamint maga a csapat körüli dolgok is rengetetget javultak, ami sokat dobhat egy játékos hangulatán. A felnőtt csapat friss feljútóként a Megye II középmezőnyének elejében a 7. helyen végzett. Ebben az évben voltak hatalmas győzelmek, de ugyanakkor sajnálatosan óriási vereségek is. Mindent egybevetve magunknak köszönhetjük, hogy nem sikerült egy jobb helyezést elérni. Az ifi egy barvúros őszi negyedik hely után végül egy helyet visszaesve "csak" az 5. helyen zárt, de ez is elismerésre méltó. Márciusban elkezdtük toborozni a gyerekeket egy serdülő csapathoz, ami olyan jól sikerült, hogy kiderült a következő szezonban az U-19 mellett egy U-16-os és egy U-13-as csapatot is elindítunk. Az U-16-os gárdát a klub egykori kiváló ifistája, a sérülése miatt visszavonuló Kustos András kezdte el edzeni. Munkáját Kelemen András fogja segíteni. Az U-13-nál a télen frissen megválasztott Ügyvezető Elnök Vincze Péter és fia végzi majd a munkát. A nyáron 2012. július 23-án pedig a klub egy egész napos rendezvénnyel megünnepeltük a 25 éves fennállásunkat. Pályára lépett minden csapatunk, majd zárásként egy gála meccsen össze csapott egymással a volt NBIII-as csapat és egy helyi lakosokból verbúválódott All Star gárda. A mérkőzések után pedig plakettek és okleveleket osztottunk szét az elmúlt évek munkájáért.

Plakettben részesültek: Balázs Gyula, Szalai István, Szita Károly, Halász Ferenc, Kurucz János, Dr. Heintz Tamás, Kollega Tibor, Vörös Endre, Vörös Ernő, Dietrich Rezső, Varga Ferenc, Dobos Zoltán, Szabó Zoltán, Biró László, Nagy Zoltán, Bagladi István, Márton József, Pozsegovics Gábor, Szőts András, Csapó József, Nógrádi Ferenc, Vermes családnak, Lucza családnak, Csikós Géza, Kaszás László


Oklevélben részesültek: Füstös Gábor, Boksa Jenő, Galabár Zoltán, Galabár József, Szücs János, Daxner Gábor, Nagy Attila, Somogyi Ervin, Varga János, Minorits József, Rózsavölgyi  István, Mezei István, Ift Miklós, Mucsi Sándor, Bíró István, Stier István, Petrók Viktor, Szentgróti Zoltán, Szentgróti János, Talján László, Tamási Béla, Fehér Tibor, Forró Zoltán

 

 

Köszönjük!!!

Eredméynek:
Kaposfüred U-13 - Nagyberki U-13 0-3
Kaposfüred U-16 - Toponár U-16 1-4
Kaposfüred U-19 - Nagyberki U-19 0-4
Kaposfüred - Toponár 5-3
Kaposfüred Old Stars - Kaposfüred All Stars 5-2

 

2012-2013

Ebben szezonban a csapat átkerült a Megye II Északi csoportjába, ahol a felnőtt hivatalosan a 9. helyen végzett 35 egységgel, de 9 pontot levontak egy adminisztrációs hiba miatt. Az átigazolási időszak jól sikerült, és végre egy ütőképes titkon dobogóra várt gárdát sikerült összerakni. Ősszel a társaság azonban a nagyrészt a sok hiányzó miatt nem lépett fel élmezőnyhöz. A Füred bárkit képes volt elverni, ugyanakkor bárkitől képes volt kikapni.


Gölöröm Igal ellen


A téli szünetben több játékos magasabb osztályba távozott, de ez nem változatott semmin, sőt az őszi 7. hely után egy helyet előre lépve 44 ponttal a 6. helyen fejeztük be a küzdelmeket. Kaposfüreden ezt tartják mérvadónak, mivel a tavasszal levont 9 pont a bürökrácia tengerében vétett apró hiba volt, ami nem befolyásolta a mérkőzések alakulását, ám a szabály, az szabály. Az U-19-es fiatalok a szezon során végig a dobogón tartózkodva, az utolsó hónapig gyönyörűen magabiztosan játszva a bajnokság hajrájában egy megérdemelt érmet buktak el. Az időjárás miatt sok hétközi mérkőzés volt, amikor a felnőtt keretet az ifjúságiaktól kellett pótolni, és ez megtörte a lendületet, így végül 64 ponttal a 4. helyen végeztek. Az első évüket futó U-16-os és U-13-as serdülők nem okoztak csalódást. Az U-16-osok 26 ponttal a 9. helyet szerezték meg, míg a legkisebbek a szezon során folyamatosan fejlődve igaz az utolsóelőttiek lettek a rangsorban, de mindez egy újonc, tanuló gárdától kiváló eredmény. A Felnőtt alakulat egy ismét középmezőnyben végigszenvedett szezont élt meg, de azért Kaposfüreden két dologra rá lehetett jönni ebben az évben. Az északi csoport sokkal kultúráltabb, és inkább a fiatalokra kell építeni.

2013-2014

Ettől a szezontól kezdve a Megyei másodosztályban kötelezővé tették a belépést Bozsik programba, így rengeteg átalakításon esett át a klub utánpótlása. Ráadásul ennek az újdonságnak köszönhetően közel 110 igazolt labdarúgót foglalkoztattunk ebben az idényben. A frissen induló U-7, U-9, U-11és a bajnoki rendszerből visszavett U-13-as csapatokat Vincze Péter irányítja Nagy Tamás, Tóth Bálint és Mairaisz Márk segítségével. Itt a program szabályzata miatt eredmények nincsenek, mivel az a legfontosabb, hogy minden gyerek játsszon. Az U-16 küzdelmeit beszüntették és helyette U-15 indult, amelyet Kustos András gardírozott Kelemen András asszisztálásával.  Egy kiváló ősz után, ahol úgy nézett ki akár bajnokok is lehetnek, télen érthetetlen okokból több kulcsjátékos eligazolt így meg kellett elégedni az 5. hellyel. Mivel egyenlőre annyi játékosunk nem volt, hogy U-18 is induljon, illetve rengeteg U-21-es korú játszott a felnőttben, így az ifi egy roppant ifjú és tapasztalatlan, ám nagyon jó képességű gárdából állt, amely igaz a 9. helyen zárta a tabellát, de az idő nekik dolgozik, és nem kérdés évek múlva, ha együtt maradnak komolyan számolni kell velük. Télen hölgyek számára első ízben kiírt megyei kispályás bajnokságban is el tudtunk indulni a Rózsaszín Párducok segítségével, akiket Varga Tamás és Nieselberger Balázs irányítanak. A verseny végig roppant szoros volt, és végül igaz az utolsó helyen zártak, de ha végső meccsen nem kapnak ki, akkor elsők lettek volna. A jövőben biztos elmozdulnak a sereghajtó pozíciójából. A felnőttek egy generációváltáson átesett szintén fiatal csapattal vágott neki a megméretetéseknek.

Szabadrúgáshoz készülődve földvár ellen

Az edzői feladatokat Szabó Csaba vette át. Nem volt konkrét cél, és az őszi 9. hely a sűrű középmezőnyben sem volt tragédia, ám mégis sok játékos a távozás mellett döntött, és az ifisták sem bírták a nyomást, és visszatértek az U-21-be. Szabó Csaba ezek után lemondott, helyét Spilák Szilveszter vette át, akinek nem volt könnyű dolga. Sajnos hiába játszott többször is jól a gárda, több meccsen is saját magukat verték meg, és a szerencsétlenség sem kímélte őket. Pedig télen megnyertük az első ízben kiírt műfüves bajnokságot is. Ennek ellenére tavasszal összvisz 5 egységet sikerült szerezni így a bajnokságot az utolsóelőtti 15. helyen fejezték be. Mellesleg az utolsó mérkőzésen, ha a 92. percben nem kapnak gólt, akkor hárommal előrébb végeznek. Ennek azért van jelentősége, mert a következő évtől szűkítik a megye II létszámát 16-ról 14-re, így pechünkre kiestünk Megye III-ba. Jobb sorsa volt érdemes ez a társaság, és elég nehéz időszak elé néz egyesületünk, mert ha nem figyelünk oda könnyen még rosszabbra fordulhatnak a dolgok. Tény a klub anyagi helyzete nem engedheti meg, hogy fizessen embereknek. Ez miatt óriási hátránnyal indulunk a többi egyesülettel szemben. Viszont utánpótlásunk rohamos ütemben fejlődik, és jövő bennük van.

2014-2015

Ebben az évben a létszámcsökkentés miatt a Megye III-ban szerepelt egyesületünk, de sajnos nem ez volt az egyetlen olyan momentum  a szezonban, ami szomorúsággal töltötte el klubbunkat. Hosszan tartó betegeskedés után elhunyt Balázs Gyula örökös elnök. Gyula bá  neve egybeforrt a Kaposfüred S.C.-vel, és úgy gondolom méltatlan lenne megpróbálni leírni mindazt, amit neki köszönhetünk, mert az lehetetlen. Nyugodjék Békében! A felnőtt gárda irányítását Pál Gábor vett át, aki elég sok helyen átalakította a keretet, de így is mindenki feljutást várt, de a klubnál tudtuk nem lesz ez olyan könnyű menet. Olyannyira nem is lett, hogy végül a csalódást keltő 4. helyen végzett a felnőtt alakulatunk, amely amíg játékban sokszor ellenfele fölé nőtt, addig eredményben ez nem jelentkezett. Mi tagadás nem igazán feküdt nekünk az ellenfelek ívelgetős, brusztolós focija. 41 rúgott gól mellé(legrosszabb a csoportban) 36 kapott társult(2. legjobb), így látszik igazán, hogy nem volt jó a helyzet kihasználásunk. Továbbá az is elgondolkodtató, hogy idén 43 fő próbálta ki magát a felnőtt gárdában, igaz ennek később meglehet az eredménye, mert sok ifista nyújtott jó teljesítmény. Rájuk érdemes építeni, hiszen ebben az évben a kiváló 2. helyet szerezték meg az U-21-es bajnokságban, akiket Nagy Tamás és Mairaisz Márk vett át. Sokáig úgy tűnt végig harcban lehetnek a győzelemért, de egy rosszkor jött hullámvölgy miatt pár olyan meccset is elbuktak, amit amúgy máskor megnyertek volna. A Kustos András és Kelemen András vezette elő ízben indított U-18-as alakulatunk szintén 2. helyen végzett, miután végig harcolva a fináléban bukták az első helyet a Toponárral szemben. Ez a csapat zömében a tavalyi U-15-ös srácokra épült, de rengeteg új arc is érkezett. Ez évi U-15-ös gyermekeinket viszont, akik nagyrészt a tavalyi U-13-as társaságból álltak Vincze Péter vezette. Nem volt könnyű dolga, hiszen az ellenfelek rendre nagyobb és idősebb játékosokkal álltak ki. Végül nyolcadik utolsó előtti helyen végzetek, amit azért dicséret illet. A Boszik programot továbbra is Vincze Péter vezényelte, U11-es és 13-as srácokat Kósa Károly és Tóth Bálint edzette, míg 7-es és 9-es picikkel Tamási Ádám foglalkozott Kelemen Sándor segítségével. Nagyon sok jó és tehetséges gyerekkel van lehetőségük dolgozni az edzőknek, és ennek eredményképpen ismét sikeresnek mondható a Bozsik szempontjából ez az év.

A siófoki teremtornán már kétcsapattal indultak a párducok

A hölgyeknél, amelyet teljes egészében Nieselberger Balázs vette át, nem csak a létszám növekszik rohamosan, hanem mint ahogy az várható volt az eredmények is jönnek. Ugyan szintén az 5. helyen végeztek, de ebben az évben már 9 csapat indult egy két csoportos rendszerben. Ráadásul a saját csoportunk 3. helyén végeztünk, majd a rájátszásban a Balatonlellét verték a lányok. Idén tehát hosszú idő után szereztünk érmet, mindjárt hármat, egyesületünk már több mint 130 taggal rendelkezik és egyre jobb az infrastruktúránk. Fejlődésünk ezeken a területeken megkérdőjelezhetetlen, és minden adott a továbblépéshez.2015-2016

Ebben a szezonban egyértelműen a feljutás volt a cél a felnőtt csapat számára, és kimondva kimondatlanul a bajnoki cím is elvárható volt. Ennek megfelelően néha osztálykülönbségű győzelmeket abszolváltunk, és nyoma sem volt az előző évi támadó impotenciának, így fordulhatott elő, hogy 24 találkozón 106 gólt szereztünk. Fura, de önmagában még ez sem lett volna elég a sikerhez, mert ha már a bajnoki cím küszöbén álltunk, akkor azt már igazán „kaposfüredesen” rendeztük le. Hiába a remeklés több meccsen Pál Gábor tanítványaitól, ha néha viszont magunk alatt fociztunk, így az lett a vége, hogy a hozzánk a hasonlóan kiemelkedő Bálványos otthonában látogattunk az utolsó fordulóban 1 pont előnnyel.  Igazi rangadó volt a javából ahol egy 1-1es döntetlen után végre elhódítottuk a bajnoki címet (utoljára 20 éve volt ilyen), és feljutottunk a Megye II-be. Az összetett bajnoki címért folyó csatában tizenegyes párbajban alul maradtunk, de valahogy ez teljesen elhomályosult. Az ifi csapatnak már könnyebb dolga volt, hiszen veretlenül mindössze az utolsó két fordulóban két döntetlennel Nikolausz Gábor és Nagy Tamás tanítványai már áprilisban elhódították a bajnoki címet. Erre 23 éve nem volt példa utánpótlásban. Kiváló csapat volt ez, amely remek erőforrás lehet majd a felnőtt gárda számára. Sajnos az összetett bajnoki cím itt sem sikerült, mert sok hiányzóval szintén büntetőpárbajban alul maradtunk egy nyerhető meccsen. U-16-os csapatunkkal elég sok probléma volt a felkészülés alatt így őket visszaléptettük. U-14-es ifjoncaink viszont a kiváló 5. helyet szerezték. Vincze Péter tanítványai ennek a korosztálynak sajátossága képen igen ingadozó teljesítményt nyújtottak, de szerencsére inkább több volt a nagyszerű játék.

Ez a szezon végre az ünneplésről szólt

A Bozsik programunk (U-13,U-11,U-9,U-7)egyre sikeresebb. Többször nyertek mini tornákat, és a létszámuk is egyre duzzad. Itt még van egy kis edző keringő, de Vincze Péter koordinálása alatt Merkl Walter, Kósa Károly és Tamási Ádám személye megkérdőjelezhetetlen volt ebben az évben. A hölgyeknél pedig szintén egy sikeres szezonon vagyunk túl, hiszen megint egy helyet javítva az utolsó fordulóban a Barcs ellen elvérezve a déli csoport  2. helyet szerezték meg Nieselberger Balázs lányai. Sajnos az összevont döntő itt sem sikerült, így a megyei összesített 4. helyezést érték el az év végén. Ám a jó eredmények mellett minden csapatnál megfigyelhető a létszámnövekedés, ami elengedhetetlen egy nagyobb szponzor nélkül működő amatőr egyesületnél. Hiszen a TAO szempontjából elengedhetetlen a fejlődés.  Infrastruktúrálisan is  rengeteget fejlődtünk, mert a pályánk és környéke abszolút a megyei élvonalbeli klubokéval vetekszik.  „Kisebb” segítőink akadnak szerencsére bőven és nekik is roppant hálásak vagyunk, mert nélkülük nem működne az egyesület. Vincze Péter elnök újra élesztette a klub társadalmi elnökségét, amelyben Sipos Zoltán elnök mellett további 2 elnökségi tag Nagy Attila és Kurucz János munkálkodnak azért, hogy jól működjön egy nevében amatőr, ám mégis rengeteg erővel, energiával és szabadidővel működtetett klub. 

 

2016-2017

Ismét a megyei másodosztályban, méghozzá a déli csoportban folytatjuk a versengést. Utánpótlás szinten újra teljes a paletta. A lányok pedig kispályáról áttérnek a keresztpályára...

 

 

Az eltelt évek alatt Kaposfüred labdarúgása sokat változott. Megéltünk örömteli, dicső napokat, megszenvedtünk kudarcokat. De mindig voltak fiatalok, akik szerettek sportolni, szerettek focizni. Mindig voltak Fürediek, akik szerették a sportot, ezért eljártak szurkolni a mérkőzésekre. Mindig voltak és reméljük mindig is lesznek olyan Fürediek akik támogatják a labdarúgást Kaposfüreden.
Írta: Tamási Ádám és Nikolausz Gábor